Judo

Derivat del jujitsu i instaurat com a esport a la fi del segle XIX pel mestre Jigoro Kano, el judo és un art marcial que exigeix ​​als esportistes un equilibri constant entre atac i defensa. La modalitat paralímpica la practiquen judokes cecs o deficients visuals i els combats cos a cos solen ser durs, tensos i explosius.

Competició de judoLos enfrontaments de judo duren fins a cinc minuts, durant els quals els contendents van sumant punts segons les tècniques que executin. Un xoc pot concloure en pocs segons si algun dels judokes aconsegueix una «ippon», que és la màxima puntuació possible.

Si transcorren els cinc minuts reglamentaris i es produeix un empat, el combat entra en un nou període on es valora la tècnica d’or. És a dir, el primer esportista que aconsegueixi puntuar és el que guanya.

En el judo paralímpic, els rivals comencen a barallar ia agafats per les solapes, per compensar la seva discapacitat visual. També varien les indicacions de l’àrbitre, que en aquesta modalitat són sonores.

La introducció del judo al programa paralímpic es va produir a Seül 1998 per a les categories masculines ia Atenes 2004 per a les femenines. En l’actualitat, els homes es disputen set medalles d’or, en funció del seu pes (menys de 60 quilos, menys de 66, menys de 73, menys de 81, menys de 90, menys de 100 i més de 100) per sis de les dones (menys de 48, menys de 52, menys de 57, menys de 63, menys de 70 i més de 70 quilos).

Reglament IBSA Judo 2014-2016 (Anglès)
Reglament IBSA Judo 2014-2016 (Español)
Reglament i procediment de classificació IBSA gener 2012 (Anglès)