Escacs

Els escacs pot enquadrar-se en el nombrós grup d’esports en què l’esforç físic ocupa un paper secundari i la relació de l’esportista amb l’èxit depèn més d’altres habilitats. Es tracta d’un esport de precisió, però amb un marcat aspecte competitiu.

És el de més llarga tradició i història entre les persones cegues de tot el món. Partint de la reglamentació internacional per a persones que veuen, els jugadors cecs han proposat a la Federació Internacional d’Escacs (FIDE fide.com) petites adaptacions per aconseguir un joc completament practicable per part dels discapacitats visuals

No es tracta, doncs, d’un esport concebut perquè els cecs puguin competir entre si, sinó d’un esport mil·lenari cap al qual aquest col·lectiu s’ha acostat històricament a la recerca de majors horitzons personals i esportius.

Es tracta així mateix d’una activitat molt igualitària, perquè els escacs per a cecs es disputa en una sola categoria, sense distinció entre cecs i deficients visuals, ni discriminació entre homes i dones, ni per grups d’edats.

Existeixen campionats específics per categoria femenina, o per categoria juvenil, però tots dos tenen, a més, lliure accés a tots els tornejos «sènior» sense restriccions ni avantatges.

La capacitat que tots els grans jugadors tenen per disputar partides «a la cega», és a dir, sense tauler davant, demostra fins a quin punt els resultats en escacs estan molt poc relacionats amb les condicions físiques i visuals.

Totes aquestes característiques han configurat un esport amb un alt nivell d’exigència per la seva decidida vocació d’integració.

En les últimes dècades, ha estat molt ràpida la progressió del col·lectiu de cecs dins el rànquing internacional absolut. Com a conseqüència, des de 1992, la FIDE reconeix aquest nivell amb la inclusió en l’Olimpíada d’Escacs, com un país més, d’una selecció internacional de escaquistes cecs.