Futbol 5

El futbol per a persones amb discapacitat intel·lectual és una de les varietats de futbol adaptat que més persones practiquen. A nivell normatiu l’adaptació és mínima respecte al futbol sala convencional i únicament afecta el nivell de competició establint tres categories:

Divisió d’Honor. En aquesta modalitat no hi ha adaptació ni en el reglament ni en joc, ja que els jugadors solen ser persones amb un CI d’entre 70 i 85 (sent la mitjana entre 85 i 115), els quals podrien competir, majoritàriament, en equips convencionals .
2ª Divisió. Permet alguna adaptació segons el perfil dels jugadors. Generalment el compliment de les normes és menys estricte.
3ª Divisió. En aquest nivell no professional els jugadors tenen un nivell intel·lectual més limitat i per això es tenen en compte les seves habilitats, la seva participació i el suport dels seus entrenadors.
Com a curiositat destacar que en el futbol 5 per a discapacitats intel·lectuals s’apliquen dues pautes:

Punts d’ètica esportiva. Inclouen la sanció per males accions de jugadors, entrenadors i àrbitres.
Punts per golejada. Es premia més que guanyi per poca diferència, i se sobreentén que davant d’una golejada els equips no estaven equilibrats.

l’existència de la modalitat de futol (futb3l 5) per a persones sordes, es competència de de la «Federación Española de Deportes para Sordos» (FEDS)