Atletisme

L’atletisme és la disciplina més nombrosa del programa paralímpic i Comprèn diverses modalitats: els esdeveniments de pista, amb distàncies d’entre 100 i 10.000 metres; els concursos, amb salts i llançaments; i la marató, que se celebra pels carrers. Alguns atletes competeixen en cadira de rodes, amb pròtesis o amb l’ajuda d’un guia sense discapacitat visual.

més de ser la modalitat amb major nombre d’esportistes i esdeveniments en els Jocs Paralímpics, l’atletisme és també la que comprèn un major nombre de classes de discapacitat. Cada participant té una categoria de dos dígits, el primer dels quals indica el tipus de discapacitat funcional que té. La segona xifra és el grau d’afectació:

  • Classes 11-13: esportistes cecs i amb discapacitat visual.
  • Classe 20: atletes amb discapacitat intel·lectual.
  • Classes 31-38: participants amb paràlisi cerebral, alguns d’ells en cadira de rodes (31-34).
  • Classes 40-47: discapacitats físics amb afectació en alguna extremitat o amb falta d’ella.
  • Classes 51-58: comprenen a corredors en cadira de rodes o llançadors que competeixen asseguts. Competició d’atletisme

Una T o una F davant del número indica si l’esportista competeix en esdeveniments de pista (track), com carreres i salts, o de camp (field), és a dir, en llançaments.

L’atletisme, que forma part del programa paralímpic des dels primers Jocs de Roma 1960, ha generat algunes de les imatges més memorables de l’esport per a persones amb discapacitat, amb figures llegendàries de la talla de Louise Sauvage, Baroness Grey-Thompson i Oscar Pistorius.

Reglament IPC gener 2016 (Anglès)
Reglament IPC gener 2016 (Español)
Esmenes al Reglament IPC (Anglès)
Normativa i Reglament de Classificació IPC gener 2016 (Anglès)